Rady a tipy

Dostal som pokutu, čo mám robiť?

Počas cesty do zahraničia sa môže ľahko stať, že nie sme dostatočne pripravení na cesty a ich platobné systémy. Pokuta príde aj po našej ceste. V našom článku sme zozbierali najdôležitejšie informácie o maďarských cestách, trestoch a ich prevencii.

 

Maďarská diaľničná nálepka 

Cestnú sieť v Maďarsku môžete využívať bezplatne, diaľnice sú však spoplatnené. Namiesto hľadania rýchlejšieho napredovania, komfortu a voľných ciest vám však odporúčame pripraviť sa vopred a netrápiť sa tým, či nejazdíte po spoplatnenej ceste. Pre uplatnenie oprávnenia jazdy je potrebné zakúpiť si maďarskú diaľničnú nálepku, ktorej cena závisí od kategórie auta a doby platnosti nálepky.

 

Kúpa maďarskej diaľničnej nálepky

  • Môžete si ho kúpiť aj na čerpacích staniciach v deň vašej cesty 
  • online ešte pred cestou, čím sa určite vyhnete pokutám. 

Odporúčame to druhé, keďže v rámci príprav si môžete svoju e-nálepku zakúpiť z pohodlia domova na vopred zvolenú dobu platnosti už za pár minút. 

 

Postup - nakúpenie nálepky:

  1. Na stránke autopályamaticra.hu si vyberiete kategóriu Vášho auta a časový interval. 
  2. Potom vyberiete štát, kde je auto zaevidované a zadáte ŠPZ.  
  3. Po skontrolovaní, či platnosť začína pre Vás v ideálnom čase, zadajte svoju e-mailovú adresu a telefónne číslo.
    Je dôležité, aby ste zadali platnú e-mailovú adresu, na ktorú Vám zašleme platnú e-nálepku.  
  4. Ako posledný krok už len stačí zaplatiť a skontrolovať si maily.

 

Mal som platnú nálepku, ale dostal som pokutu!

Ak ste prešli vyššie uvedeným odsekom, no napriek tomu ste dostali pokutu, je dôležité skontrolovať informácie na nálepke, či sa zhodujú s daňovou kategóriou auta a evidenčným číslom. Ak tu vidíte preklep, vybrali ste si nesprávnu kategóriu, čo znamená, že ste boli, bohužiaľ, právoplatne potrestaní, pretože ste nemali platnú nálepku na používané vozidlo. 

V tomto prípade najlepšie urobíte, ak zaplatíte pokutu do 60 dní, pretože ak zaplatíte nad 60 dní, výška pokuty sa výrazne zvýši.

 

Zabudol som si kúpiť diaľničnú nálepku, čo mám robiť?

Ak si nálepku kúpite do 60 minút od vjazdu na diaľnicu, môžete sa vyhnúť pokute. Ak si však až neskôr uvedomíte, že ste daný úsek cesty použili neoprávnene, môžete očakávať pokutu.

 

Ako sa môžete vyhnúť budúcim pokutám?

  • Zistite si vopred spoplatnené úseky ciest a aktuálne poplatky.  
  • Kúpte si nálepku včas: Ak viete, že budete jazdiť po spoplatnenej ceste, kúpte si nálepku vopred, ešte pred vstupom na cestu..  
  • Skontrolujte si platnosť nálepky: Vždy sa uistite, že máte platnú nálepku a či zodpovedá kategórii vášho auta. 

Stručne povedané, ak jazdíte po maďarských diaľniciach, vždy sa vopred informujte o spoplatnených úsekoch ciest a pravidlách nákupu nálepiek, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam a užili si cestu. 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie