Rady a tipy

Sprievodca maďarských diaľnic

Počas našich ciest je mimoriadne dôležité informovať sa o dopravných pravidlách cieľovej krajiny, o diaľniciach, mýtnom systéme a vedieť, čo robiť v prípade možného problému. 

Maďarsko má nádherné prírodné danosti, architektúru a rekreačné strediská, a preto je medzi turistami veľmi obľúbené. Ak plánujete svoj výlet autom do maďarskej nížiny, tento článok vám môže pomôcť. 

Používanie diaľnic v krajine poskytuje pohodlný a efektívny spôsob, ako preskúmať pamiatky krajiny na štyroch kolesách. Maďarské diaľnice sú spoplatnené, preto je dôležité informovať sa o spôsobe platby, aby ste sa vyhli sankciám. 

 

Nálepky 

Pre jazdu po diaľnici existuje systém diaľničných nálepiek, ktoré je možné zakúpiť na čerpacích staniciach v rámci hraníc krajiny, ako aj na webovej stránke a v mobilnej aplikácii. Na výber sú štyri typy nálepiek: 10-dňové, mesačné, ročné a okresné, pre ktoré je dôležité zvoliť vhodný typ vozidla. 

 

Platba poplatku/nálepky 

Kúpou nálepky sa zaplatí poplatok za používanie diaľnic, ktoré môžete v danom období neobmedzene využívať na území Maďarska (výnimkou sú okresné nálepky, ktoré platia len v danom regióne). Platbu je možné uskutočniť na čerpacej stanici na hraniciach, ako aj online bankovou kartou bez registrácie. 

 

Obmedzenia rýchlosti 

Na maďarských diaľniciach môžete za dobrých poveternostných podmienok jazdiť rýchlosťou 130 km/h. Avšak na niektorých úsekoch je dôležité brať do úvahy značky indikujúce možné zmeny a obmedzenia rýchlosti, keďže od začiatku mája sa zmenili pravidlá týkajúce sa povolenej rýchlosti. . V dôsledku zmien je mimoriadne dôležité dávať pozor na rýchlostné limity a dodržiavať ich, aby ste sa vyhli penalizácii! 

 

Výjazdy z diaľnic a oddychové zóny  

Pozdĺž diaľnic sa pravidelne nachádzajú výjazdy s odpočívadlami a toaletami, ktoré sú zvyčajne označené značkami o 1000 metrov skôr. 

 

Dopravné značky 

Na diaľniciach vám pomôžu dopravné značky a tabuľky. Názvy miest a hlavných trás sú zvyčajne uvedené v maďarčine, dôležité informácie si však môžete prečítať aj na tabuľkách v angličtine. 

 

Cestná asistencia 

V prípade technickej poruchy zapnite výstražné svetlá počas používania zastavovacieho pruhu. Vozidlo opustite až po dôkladnej kontrole a oblečte si vestu, ktorá sa bežne nachádza v kufri auta. Potom umiestnite výstražný trojuholník na dobre viditeľné miesto a v prípade akéhokoľvek problému môžeme požiadať o pomoc na najbližšom oranžovom stĺpci so žiadosťou o pomoc, no vo vážnych prípadoch volajte tiesňovú linku 112! 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie