Rady a tipy

Zabudli ste si kúpiť diaľničnú známku? Tu je riešenie!

Pri cestovaní autom je potrebné mať na pamäti viacero informácií, takže sa ľahko môže stať, že napríklad si zabudnete kúpiť diaľničnú známku. V takýchto prípadoch vzniká otázka, čo robiť a či je možné vyhnúť sa pokute, preto sme zhrnuli pravidlá týkajúce sa maďarských diaľničných známok.   

Maďarsko používa na svojich diaľniciach systém časových diaľničných známok a spoplatnené cesty možno využívať len s platnou diaľničnou známkou, ktorú je potrebné zakúpiť ešte pred použitím cesty. Ak tak neurobíte, hrozí vám pokuta, preto je dôležité byť pripravený pre prípad, že trebárs aj nechtiac sa dostanete na spoplatnenú cestu.   

Môže sa stať, že si zabudnete kúpiť diaľničnú známku, počas cesty si uvedomíte, že platnosť vašej známky skončila, alebo nabehnete na diaľnicu, na ktorú ste sa nechceli dostať a nemáte platnú diaľničnú známku. Žiadny problém, Národný mýtny úrad vám dáva 60 minút od okamihu, keď vstúpite na diaľnicu, aby ste si povinnosť splnili a kúpili si diaľničnú známku. Ak ste prekročili 60 minút, stále máte možnosť namiesto zaplatenia príplatku kúpiť si ročnú diaľničnú známku, čo môže byť dobrá alternatíva, najmä ak plánujete uskutočniť viacero prejazdov cez túto krajinu alebo viackrát navštíviť Maďarsko.   

Aby ste sa tomu vyhli, odporúčame vám zakúpiť si online diaľničnú známku ešte pred cestou, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam spojeným s pokutou. Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky sa nemusíte registrovať, stačí zadať typ diaľničnej známky, kategóriu vášho vozidla, evidenčné číslo, medzinárodnú poznávaciu značku a dobu platnosti, a potom už môžete zaplatiť. Je dôležité, aby ste počkali na potvrdzujúci e-mail, ktorý dostanete, pretože sa tak uistíte, že údaje o vašom vozidle boli zadané do systému. Doklad si nemusíte vytlačiť, ale mali by ste si ho uchovať počas trvania cesty a odporúčame vám, aby ste si ho uchovali aspoň dva roky po skončení platnosti. To isté platí aj pre fyzickú papierovú známku, preto odporúčame, aby ste si urobili kópiu, aby sa údaje vytlačené na termopapieri nestali časom nečitateľnými.   

 

Máte otázky?   

Obráťte sa na náš zákaznícky servis a zaistite si bezpečnú cestu bez pokút! 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie