Rady a tipy

Kúpa diaľničnej nálepky v Maďarsku

Pred použitím diaľnice je dôležité pozbierať všetky relevantné informácie pre bezpečnú cestu bez stresu. Aby ste sa vyhli pokutám, je dôležité zakúpiť si diaľničnú nálepku a poskytnúť presné informácie. 

Kde a čo mám zaplatiť? - túto otázku si kladieme pri našich cestách autom do zahraničia. Pozrime sa, aké kroky môžeme urobiť, aby sme si uľahčili proces plánovania cesty. 

Ako prvý krok si naplánujte trasu, pomôže vám to zmapovať cestné odpočívadlá, cesty a pri kúpe diaľničnej nálepky offline môžete vopred nájsť presnú polohu pobočky. V Maďarsku si diaľničnú nálepku môžete kúpiť online, v mobilnej aplikácii a na čerpacích staniciach taktiež. 

V druhom kroku sa musíte rozhodnúť, či si nálepku na používanie diaľnice chcete kúpiť na online alebo offline predajnom mieste. Výhody online nakupovania sú, že sa na nákup nemusíte registrovať, je bezkontaktný a nemusíte stáť v rade a môžete si byť istí, že sa Váš výlet skončí bez pokút. Ak cestujete viacerými autami, pri nákupe nálepiek online si môžete zakúpiť nálepky pre všetky autá v rovnakom čase. Na to stačí vybrať typ auta a nálepky na webovej stránke, potom kliknúť na tlačidlo ponuky „Pridať ďalšiu nálepku“ a môžete pridať ďalšie vozidlá. 

V treťom kroku si skontrolujte presné údaje o svojom aute, aby ste predišli nesprávnemu zadávaniu údajov, a potom sa už môžete tešiť na štart Vašej cesty a bez obáv vyraziť na cestu. 

 

Maďarské diaľničné nálepky podľa typu a vozidla 

Pri kúpe diaľničnej nálepky je dôležité si vybrať, akým typom vozidla v danej krajine cestujete. Medzi možnosťami, ktoré si môžete vybrať, sú: 

D1 - osobné vozidlo a jeho príves s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, s možnosťou prepravy maximálne 7 osôb vrátane vodiča 

D1M - motocykel  

D2 - osobné vozidlá a karavany s celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 3,5 tony, vhodné na cestovanie viac ako 7 osôb, ako aj všetky vozidlá, ktoré nepatria do žiadnej z poplatkových kategórií a nie sú klasifikované ako vozidlá podliehajúce mýtu o osobitnom zákone. 

B2- autobus, vozidlo s viac ako 9 stálymi sedadlami 

U- príves 

Ku každému typu vozidla máte možnosť zakúpiť 10-dňové, mesačné, ročné a okresné nálepky. V prípade osobného auta (D1) je 10-dňová 19,74 €, mesačná 31,95 €, ročná 176,58 €, župná 20,53 €. 10-dňová nálepka na motocykel (D1M) je 9,87 €, mesačná 15,97 €, ročná a okresná nálepka sú rovnaké ako ceny pre osobné autá. Pre vozidlá kategórie D2 ceny sú nasledovné: 10-dňová nálepka 28,72 €, mesačná 45,23 €, ročná 250,67 € a župná 41,1 €. Ceny stanovené pre autobusy (B2) sú nasledovné: 10-dňové 63,65€, mesačné 90,28€, ročné 821,51€, okresné 82,17€.  Pre prípojné vozidlá (U) je 10-dňová nálepka 19,74 €, mesačná 31,95 €, ročná 176,58 € a okresná 20,53 €. 

 

Pokuty 

Na cestách je mimoriadne dôležité zakúpiť si správnu diaľničnú nálepku, pretože sankcie za kategórie D1/D2 sú 18 750 forintov pri zaplatení do lehoty 60 dní, ale 74 970 forintov pri platbe nad rámec tejto lehoty. V kategórii B2 je pokuta 84 330 HUF do 60 dní a 337 290 HUF nad rámec tejto sumy. Pokuty môžu byť veľmi vysoké, preto je dôležité pri nákupe pozorne zadať svoje údaje a zvoliť správny typ nálepky. 

 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie