Rady a tipy

Všetko o maďarskej jednodňovej diaľničnej nálepke

Maďarsko zavedie od marca 2024 aj jednodňovú diaľničnú nálepku, ktorá môže byť pre mnohých výhodnou alternatívou cestovania po spoplatnených cestách. Preto sa pozrieme na to, čo by ste o maďarskej jednodňovej nálepke mali vedieť a pre koho to bude užitočné.  

 

Cena a platnosť jednodňovej nálepky 

V súlade s nariadením Európskej únie bude od marca dostupná maďarská jednodňová diaľničná nálepka, ktorá bude stáť 5 150 HUF v cenovej kategórii D1, teda pre osobné autá. Platnosť jednodňovej nálepky na rozdiel od existujúcich nálepiek neprepadá o polnoci, ale platí 24 hodín.  

Zahraničným cestujúcim môže táto nálepka poskytnúť veľkú výhodu, pretože si za právo cestovať za interval, ktorý dané spoplatnené úseky využijú, skutočne platia. Ak sa však v Maďarsku zdržiavajú dlhšie, prípadne ich cesta nepresiahne 10 dní, viac sa im oplatí týždenná, teda 10-dňová diaľničná nálepka.  

 

Okolité krajiny 

Na základe vyhlášky musia všetky členské štáty so spoplatnenými úsekmi ciest zaviesť jednodňovú nálepku v roku 2024. Na základe doterajších informácií je jednodňové cestovné povolenie už dostupné v Rakúsku za 8,60 €, Česká republika ho zavedie za 200 Kč, na Slovensku zatiaľ nie je známe kedy a za koľko bude zavedené. Doprava v Nemecku zostáva pre osobné autá bezplatná.

 

Plánuj dopredu!  

Pred cestou si naplánujte trasu a kúpte si diaľničnú nálepku vopred, vyhnete sa tak jeho zabudnutiu alebo dlhému státiu v rade na čerpacej stanici. Môžete si ho jednoducho zakúpiť na www.madarska-dialnicna-znamka.eu online stránke: zadajte ŠPZ auta, dobu platnosti a vyberte cenovú kategóriu svojho vozidla. Po zaplatení Vám systém nálepku odošle na zadanú e-mailovú adresu, ktorú si môžete kedykoľvek jednoducho skontrolovať! 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie