Rady a tipy

Víkendový zákaz pre kamiónov - na maďarských diaľniciach

Počas jázd môžu v zvýšenej premávke brzdiť dopravu aj kamióny, preto, ako v mnohých európskych krajinách, aj v Maďarsku platí tzv. „truck stop“. Obmedzenie je v lete typické dlhšie, čo je odôvodnené zvýšenou kamiónovou dopravou, pretože hustá premávka poškodzuje nielen životné prostredie, ale zaťažuje aj cesty. Pomáha znižovať automobilovú dopravu, hluk a prispieva aj k znižovaniu počtu nehôd. 

 

Na aké vozidlá sa obmedzenie vzťahuje?   

Na základe nariadenia maďarskej vlády obmedzenie vzťahuje na tieto vozidlá: „všetky nákladné autá, traktory, poľnohospodárske traktory, pomalé vozidlá s maďarským alebo zahraničným úradným označením, ako aj jazdné súpravy pozostávajúce z týchto vozidiel a prívesov, najväčšia prípustná hmotnosť z toho presahuje 7,5 tony“. 

Obmedzenie sa však nevzťahuje na kamióny s nasledovnými zásielkami: kamióny s klasifikáciou ochrany životného prostredia EURO 3, kamióny prepravujúce živé zvieratá, čerstvé mliečne výrobky, mäso, čerstvé pečivo, rýchlo sa kaziace potraviny, zelenina a ovocie. Ďalej sa nevzťahuje pre vozidlá pri pomoci pri katastrofách a prevencie katastrof, vozidiel jednotlivých štátnych organizácií, vozidiel orgánov činných v trestnom konaní, vozidlá plniacich komunálne úlohy, ako aj nákladom slúžiacim na vybavenie kultúrnych, hospodárskych a športových podujatí.   

 

Využite „truck stop“ na diaľnici! 

Víkendy ponúkajú vhodnú príležitosť na oddych plný zážitkov a dobrou správou je, že ani kamióny Vám nebránia v napredovaní. Aby ste sa vyhli kamiónom, využite pohodlie diaľnic. 

  

Nezabudnite si kúpiť diaľničnú nálepku! 

Maďarsko má spoplatnené diaľnice, takže si nezabudnite kúpiť povolenie na používanie ciest, aby ste sa vyhli pokutám. Maďarskú diaľničnú nálepku si môžete kúpiť online na www.madarska-dialnicna-znamka.eu alebo na fyzických miestach pozdĺž diaľnic a hraničných priechodov. Aby ste sa však definitívne vyhli penalizácii a nesprávnemu zadávaniu ŠPZ, odporúčame Vám kúpiť si maďarskú diaľničnú nálepku online – trvá to asi 2 minúty.



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie