Rady a tipy

Maďarské diaľničné nálepky

S blížiacou sa turistickou sezónou prichádza do Maďarska alebo cez krajinu stále viac aut, a preto je dôležité využívať cestné siete so správnymi informáciami, aby sa v každom prípade vyhli sankciám. 

Precestovali by ste Maďarsko viackrát počas letných prázdnin? V tomto blogovom príspevku sme zhromaždili najdôležitejšie informácie, aby ste sa počas dovolenky nemuseli báť od pokút! 

 

Spoplatnené cesty 

V Maďarsku sa za používanie diaľnic platí, patria sem niektoré úseky M0, M1, M2, M3, M4, M5, M51, M6 a M7. Je potrebné získať nálepku oprávňujúcu na používanie cesty, ktorú si môžete zakúpiť na čerpacích staniciach, v mobilnej aplikácii a na webovej stránke. Elektronická nálepka, ktorú je možné zakúpiť online, však umožňuje, aby vaša nálepka bola platná vo vopred stanovenom čase - pred začiatkom cesty. 

 

Typy vozidiel a ceny diaľničnej nálepky 

Pri kúpe diaľničnej nálepky si môžete zakúpiť nálepku pre tieto typy vozidiel: D1 (osobné autá do 3,5 tony), D1M (motocykle), D2 (osobné autá a karavany do 3,5 tony, vhodné pre 7 osôb) , B2 (autobusy s minimálne 9 stálymi miestami na sedenie) a U (prívesy). Ceny sa líšia podľa kategórie vozidla a v závislosti od trvania nálepky, ktorú nájdete tu. Na jednorazovú cestu si môžete zakúpiť 10-dňovú diaľničnú nálepku, ktorá vám umožní bez obáv využívať diaľnice po celom Maďarsku. S mesačnou nálepkou si zabezpečíte dlhšiu cestu po celej krajine. K dispozícii je aj ročná diaľničná nálepka, ktorá je výbornou alternatívou, ak niekoľkokrát do roka cestujete naprieč krajinou alebo si ju vydáte relaxovať viackrát. Okresná nálepka Vám dáva možnosť využiť daný cestný úsek krajiny pri vašich bežných cestách. 

 

Kde si môžete kúpiť nálepky? 

Je veľmi dôležité, aby ste mali správne informácie predtým, ako vstúpite na spoplatnený úsek cesty. Diaľničnú nálepku si môžete zakúpiť na fyzických čerpacích staniciach, v mobilnej aplikácii a na webe. Nálepka zakúpená online je pohodlnejšia počas dovolenky alebo tranzitu, pretože ju netreba hľadať, je dostupná na mobilnom telefóne a dá sa kedykoľvek skontrolovať. Pri nákupe online je možné nakupovať bankovou kartou bez registrácie, takže si cestu zabezpečíte bez akéhokoľvek kontaktu. Ďalšou výhodou je, že na ňu nemusíte stáť v rade, vyhnete sa tak zbytočnému čakaniu. Dokonca ak cestujete s priateľmi alebo rodinou viacerými vozidlami, je možné zakúpiť aj flotilovú nálepku, stačí pridať ďalšie auto a vyplniť v prázdnych poliach s príslušnými údajmi . 

 

Nákup nálepky 

Pred cestou je dôležité rozhodnúť sa, akou formou a na ako dlho si chcete nálepku zakúpiť. Ak prechádzate alebo cestujete do Maďarska niekoľkokrát do roka, odporúčame zakúpiť si ročnú alebo okresú nálepku. V prípade okresnej nálepky je možné použiť len diaľničný úsek v danom kraji. Ak s vybranou okresnou nálepkou použijete diaľnicu v inom kraji, môžete dostať pokutu! Najkratšia nálepka je 10-dňová, ale môže byť vhodná na sviatky alebo tranzit.  

 

Najčastejšie chyby pri nákupe nálepiek 

Najčastejšou chybou, ktorá sa môže vyskytnúť, je, že niektoré údaje sú nesprávne. Preto je mimoriadne dôležité dvakrát skontrolovať zadané údaje, aby nedošlo k náhodným preklepom. Všetky dôležité informácie o vašom aute nájdete v zošite osobného vozidla, takže si svoju e-nálepku môžete kúpiť bez pomoci. Pri nákupe nezabudnite zadať platnú emailovú adresu a telefónne číslo a počkajte na potvrdzovací email, ktorý zaistí, že nákup naozaj prebehol a môžete si znova skontrolovať, či je všetko v poriadku. 

 

Čo treba robiť, ak ste si zabudli kúpiť diaľničnú nálepku? 

Počas cesty môže veľa faktorov prispieť k tomu, že si zabudnete kúpiť diaľničnú nálepku. V tomto prípade máte po vjazde do spoplatneného úseku cesty približne 60 minút na nakúpenie nálepky, ktorá vás oprávňuje na použitie cesty. Ak toto prekročíte, pokuta sa môže pohybovať od 18 750 do 337 290 HUF, čo závisí od kategórie vozidlo a dobu trvania penále. 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie