Rady a tipy

Jeseň na maďarských diaľniciach!

S príchodom jesene dochádza k mnohým zmenám: prichádzajú chladnejšie a kratšie dni, začína sa škola a prichádzajú prázdniny, ktoré ovplyvňujú aj maďarskú cestnú dopravu, preto je dôležité pripraviť sa na nové zmeny ešte pred odchodom. Preto sme zozbierali najdôležitejšie dátumy a informácie, aby ste mohli cestovať po Maďarsku pripravení. 

  

Zvýšená premávka 

Počas sviatkov a voľných dní môžete očakávať zvýšenú automobilovú premávku na ktorejkoľvek diaľnici v krajine. Pozrime sa na dôležité dátumy: 

  • 23. október Maďarský štátny sviatok, pamätný deň revolúcie a boja za slobodu v roku 1956, predĺžený víkend 
  • Jesenné prázdniny: 27. október – 5. november 
  • 1. a 2. novembra: Sviatok všetkých svätých a Deň zosnulých, štátny sviatok 

Je mimoriadne dôležité pripraviť sa a naplánovať si cestu vopred. Odporúčame si zvoliť online nákup maďarskej diaľničnej nálepky, aby ste sa vyhli rade.  

  

Na diaľnici je to rýchlejšie  

Používanie maďarských diaľnic v tomto období môže tiež uľahčiť cestovanie, keďže je to rýchlejšia voľba. Na cestách je čoraz dôležitejšie dávať na seba pozor, keďže návštevy cintorína začínajú v októbri a s tým sa na cesty dostanú aj tí, ktorí počas roka jazdia málo.   

  

Daždivé jesenné počasie 

S daždivým a veterným počasím jesene môžu byť aj cesty šmykľavé. Mokré lístie, ktoré padá na cesty, ešte viac zvyšuje riziko pošmyknutia. Počas týchto období je dôležité znížiť rýchlosť, zväčšiť vzdialenosť medzi autami a vyhnúť sa náhlym manévrom. 

  

Školské prázdniny 

Počas jesenných prázdnin sa mnohé rodiny rozhodnú ísť na dovolenku alebo za pamiatkami. To zvyšuje premávku na cestách, najmä v blízkosti veľkých miest a na vnútroštátnych diaľniciach.  

  

Príprava pred cestou 

Okrem opatrnej jazdy po cestách je dôležité kontrolovať aj technický stav auta, v prípade potreby vymeniť letné pneumatiky za zimné a nezabudnite si zakúpiť nálepku, pretože maďarské diaľnice sú spoplatnené. Maďarsko má systém nálepiek na základe času, preto je dôležité postarať sa o zakúpenie maďarskej diaľničnej nálepky, aby ste nedostali pokutu. 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie