Rady a tipy

Maďarsko na štyroch kolesách

V európskych krajinách vrátane Maďarska môžu cestujúci naraziť na spoplatnené diaľnice, ktoré je treba uhradiť formou nakúpenia diaľničných nálepiek. Okrem technického stavu auta je dôležité aj nakúpenie nálepky pre bezpečnú cestu, čo vieme to urobiť na čerpacích staniciach, online a aj v mobilnej aplikácii. 

Maďarsko je veľmi obľúbenou turistickou destináciou, veď kto by nechcel, aby mu srdce tĺklo srdcom Európy, ochutnal jej gastronómiu, objavil jej nádhernú architektúru a samozrejme ochutnať pálenky. V letnej špičke, keď sú všetci na dovolenke alebo na výlet, sa oplatí využiť diaľnice, keďže vďaka rýchlemu cestovaniu sa dá vyhnúť dopravným zápcham a nehodám. Pred začatím cesty je dôležité skontrolovať technický stav vášho auta a počas cesty vždy dodržiavať príslušný odstup a samozrejme pred jazdou neochutnať pálenku! 

Ak plánujete automobilovú dovolenku v Maďarsku alebo cestujete po krajine, najdôležitejšou informáciou je, že väčšina maďarských diaľnic je spoplatnená. Patria sem M1, M2, M3, M4, M5, M51, M6, M7 a určité časti M0. Maximálna rýchlosť na diaľnici je 130 km/h, na diaľnici 110 km/h, 90 km/h mimo zastavaných oblastí a 50 km/h v zastavaných oblastiach. Od 1. mája daná hodnota sa zohľadňuje bez korekcie na mieste, takže musíte venovať zvýšenú pozornosť obmedzeniam rýchlosti! Práve preto je dôležité informovať sa pred dovolenkou o rýchlostných limitoch, možnostiach platby a vybaviť si diaľničnú nálepku. 

Diaľničné nálepky je možné zakúpiť prostredníctvom mobilnej aplikácie, webovej stránky a kamenných pobočkách pozdĺž ciest, odporúčame však zakúpiť nálepky online, aby ste sa vyhli sankciám. Výhodou online nakupovania je, že sa nemusíte registrovať, len si vyberiete príslušnú kategóriu vozidla, vyplníte údaje a môžete bezpečne cestovať bez obáv z pokút. Upozorňujeme, že diaľničné nálepky zakúpené na webovej stránke platia len v Maďarsku. 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie