Rady a tipy

Nová kapitola v cestovaní autobusom

Rok 2024 znamená pre autobusy nový začiatok, pokiaľ ide o spôsob platenia mýta. Od budúceho roka si autobusy v Maďarsku už nebudú môcť kupovať elektronické diaľničné známky a súčasný systém bude nahradený systémom založeným na kilometroch. Tieto zmeny pravdepodobne povedú k výraznému zvýšeniu nákladov na mýto pre autobusy.  
 

Mýto na základe kilometrov namiesto maďarských diaľničných známok 

Čoskoro sa môžeme rozlúčiť s časmi, keď autobusy na maďarských diaľniciach používali diaľničné známky. Namiesto elektronických diaľničných známok sa na ne bude vzťahovať mýtny systém podobný tomu pre nákladné vozidlá.  
Od 1. februára sa u autobusov nahradia časové diaľničné známky elektronickými palubnými jednotkami a mýto sa bude odvíjať od počtu najazdených kilometrov. Podľa nového systému budú autobusy platiť za používanie nielen diaľnic, ale aj hlavných ciest (rýchlostných ciest a ciest) v pomere k prejdenej vzdialenosti. Celkovo sa to bude týkať 7400 kilometrov cestnej siete v Maďarsku. Okrem toho sa do mýta zavedie nový faktor, poplatok za externé náklady, ktorý bude ovplyvnený ekologickou klasifikáciou vozidla, počtom náprav a tým, či sa pohybuje medzi sídlami alebo v prímestských oblastiach.  
 

Kúpte si mesačnú maďarskú e-známku na január! 

Je dôležité mať na pamäti, že týždenné a mesačné maďarské diaľničné známky kategórie B2, pre autobusy vyplatené na rok 2023 sú platné do 24. hodiny 31. januára 2024. Očakáva sa, že nový systém prinesie vyššie náklady na autobusy, preto sa vám možno oplatí, ak ročnú známku nemáte, zakúpiť si na január mesačnú maďarskú diaľničnú známku. 

Podrobné informácie o mýte, ktoré v súčasnosti platí v Maďarsku, nájdete tu.



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie