Rady a tipy

Dovolenka s autom - na maďarskej diaľnici

Blíži sa leto, blížia sa s tým aj naše dovolenky, a tak sa musíme rozhodnúť, aký dopravný prostriedok si na cestu zvolíme. Pred každou cestou je však dôležité informovať sa o pravidlách cieľovej krajiny. V prípade cesty s autom treba skontrolovať stav vozovky, informácie o využívaní diaľnice a príslušné obmedzenia!  

„Tak rýchlo to ubehlo, len teraz sme prišli“ – na konci rodinných dovoleniek túto smutnú vetu povie aspoň jeden z nás. Letné prázdniny však ešte nezačali, a tak je čas zozbierať tie najdôležitejšie informácie, ak si chcete naplánovať dovolenku autom čo najskôr a čo najpresnejšie. 

 

Spoplatnené diaľnice 

V európskych krajinách používanie diaľnic väčšinou je spoplatnené -funguje to buď prostredníctvom systému mýtnych brán, alebo zakúpením časovej nálepky. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Nemusíme sa obávať prípadných pokút na mýtnej bráne, ale na druhej strane ľahko sa môžu vyvinúť zápchy. Výhodou kúpy diaľničnej nálepky je, že nemusíte stáť v rade na mýtnych bránach, keďže platnú nálepku si vybavíte popri cestách alebo online. Avšak nevýhodou je, že ju ľahko zabudnete, takže hrozí pokuta. 

 

Nálepkový systém v Maďarsku 

Maďarsko má mýtny systém na diaľniciach urobené pomocou nálepkám. Maďarské diaľničné nálepky si môžete kúpiť offline na hraničných priechodoch pred cestou, alebo aj počas nej. Aby ste sa vyhli rade, odporúčame si ich kúpiť rýchlo, online a jednoducho. 

 

Čo sa stane, ak si zabudnete kúpiť diaľničnú nálepku? 

Pri cestovaní si musíme dávať pozor na toľko vecí, že sa nám môže stať, že pri využívaní diaľnice dozviete o tom, že daný úsek cesty je spoplatnený. V Maďarsku máme v tomto prípade na zakúpenie nálepky 60 minút -  ak to prekročíme, sme povinní doplatiť.

 

Medzi suvenírmi by nemali byť žiadne pokuty! 

Nikto po dovolenke nechce vo svojich príbehoch porozprávať o tom, že si z dovolenky okrem zážitkov priniesol aj pokutu, preto je dôležité vždy dodržiavať platné pravidlá cieľovej krajiny. 

Žiaľ, aj keď máte zakúpenú nálepku, istá neopatrnosť a nedostatky môžu vyostriť do penalizácie. Ak sa chcete vyhnúť pokute, venujte pozornosť nasledovných pokynov: 

 

Kategória vozidla 

Azda jednou z najčastejších chýb je nakúpenie nálepky D1 na mikrobus, ktorý odvezie viac ako sedem ľudí. (V tomto prípade budeme potrebovať nálepku D2). Takže nezabudnite zadať správnu kategóriu! 

 

Správne zadané ŠPZ 

V dnešnom uponáhľanom svete je ľahké prehliadnuť jeden znak, no v prípade diaľničných nálepiek to znamená, že nemáme platnú nálepku. Správnosť evidenčného čísla vieme prekontrolovať na potvrdenke. 

Naším šťastím je, že ak sa líšia len maximálne 3 znaky, je možné zaznamenať správnu ŠPZ na pracoviskách NÚSZ Plc. Musíme zaplatiť len poplatok 1 470 HUF, čo je oveľa lepšie ako výška pokuty. Pri výmene znakov 0 (nula) a písmena O sa ani v tomto prípade neplatí poplatok. 

 

Platnosť nálepky 

Nesprávne zadanie doby platnosti tiež vedie k pokute. Ak máme pocit, že systém urobil chybu, skontrolujeme dátum uvedený na pokute a dobu platnosti uvedenú na potvrdenke. (Pravdepodobne nie, ale ak áno, môžete samozrejme dokázať svoj názor.) 

 

Správne zadanie štátu, kde je auto zaevidované 

Ak sa na potvrdení o kúpe je nesprávne zadaný štát registrácie, tým pádom taktiež nemáte právo použiť cestu a zároveň hrozí Vám pokuta. 

 

Niekoľko ďalších tipov pred odchodom: 

  • Naplánujte si trasu pred odchodom, venujte pozornosť k uzávierkam ciest, aby ste sa vyhli dopravným zápcham 
  • Informujte sa o mýtnom systéme cieľovej krajiny a pre zjednodušenie si kúpte nálepku online 
  • Vždy skontrolujte technický stav vozidla a platnosť dokladov 
  • Zistite, aké osobné doklady sú potrebné na vstup do príslušnej krajiny 

Skontrolujte si rýchlostné limity na cestách cieľovej krajiny, pre vašu bezpečnosť a vyhnutie sa sankciám je dobré byť opatrný 



EN DE RO HU SK
Táto webová stránka používa cookies s cieľom poskytnúť návštevníkom stránky lepší používateľský zážitok. Ďalšie informácie